Livre
Néerlandais

Regieaanwijzingen voor de liefde

Franca Treur (auteur), Olivia Ettema (dessinateur)
Bundeling van columns die samen een doorlopend verhaal vormen waarin de relatie tussen twee geliefden onder druk komt te staan als zij samen aan een filmscenario gaan schrijven.
Sujet
Liefde, Relaties, Film
Sujet supplémentaire
4 sterren (Knack), Zonder genre
Titre
Regieaanwijzingen voor de liefde
Auteur
Franca Treur 1979-
Dessinateur
Olivia Ettema
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2019
207 p. : ill.
ISBN
9789044640441 (paperback)

Commentaires

Wankelende liefde

Een stel werkt samen aan een thriller die 'rauw realistisch' moet worden. Dat valt niet mee. De echte spanning in de roman van Franca Treur is dicht bij huis te vinden.

Hoe ziet dat eruit, een schrijversechtpaar dat samen aan een thriller werkt? We kregen er laatst in Sir Edmund een beeld bij, toen het Zweedse duo Alexandra en Alexander Ahndoril, beter bekend als de spannende schrijver Lars Kepler, vertelde hoe dat gaat: ze zitten met hun laptops naast elkaar aan een tafel. Het is volkomen stil. Ze mailen elkaar, en gaan daarna verder in elkaars teksten. En dan komt dat huiveringwekkende moment: 'Soms begint Alexander uit het niets te fluisteren.' Dan hoort hij zijn personages praten. Zij maant hem dan weer tot stilte.

Geen wonder dat het met de horror die dat stel schept wel snor zit. In de nieuwe roman van Franca Treur, Regieaanwijzingen voor de liefde, zit een Nederlands scenaristenstel, Hanna en Loek, aan de eettafel die tot schrijftafel is gepromoveerd. Ze kijken naar buiten. Ineens ziet Loek dat Hanna wordt geraakt door de buurvrouw, die een groene container aan de weg zet. 'Nee, nee, ik wil geen film over een lesbisch koppel, roept L…Lire la suite

Regieaanwijzingen voor de liefde

Eerste zin. In het verhaal waaraan Loek en Hanna werken moeten twee mensen elkaar krijgen.

Loek en Hanna, allebei eind de dertig en al een tijdje een koppel, schrijven samen een filmscenario waarvan regisseur Reinout eist dat het goed afloopt. Een gelukkig liefdesverhaal moet het worden, ook al is het liefdesverhaal waar ze zelf in verwikkeld zitten verre van gelukkig. Er wordt steeds minder gepraat en wanneer dat toch gebeurt, wordt er steeds minder gezegd. En dan is er de dreiging van buiten. Loeks oude vlam Violet zit met een kinderwens en kijkt daarvoor in zijn richting. Hanna wordt dan weer het hof gemaakt door een Marokkaanse acteur, waardoor Loek van de weeromstuit gaat uithuilen bij zijn ex Anne-Loes, wier relatie ook al op springen staat.

Franca Treurs Regieaanwijzingen voor de liefde groeide uit een feuilleton dat in vijftig afleveringen in de Nederlandse krant Trouw verscheen en helemaal in de stijl van haar bundels korte verhalen X & Y en Slapend rijk is geschreven: korte hoofdstukjes die dicht op de huid van de personages zitten en focussen op de …Lire la suite

Bundeling columns uit Trouw van de auteur van ‘Dorsvloer vol confetti’. Hanna en Loek naderen de veertig. Na een moeizame start heeft Hanna succes met het schrijven van filmscenario's. Reinout, vriend en filmregisseur, stelt voor dat ze met zijn drieën een onalledaags liefdesverhaal creëren. Loek, werkend in de culturele sector zegt meteen zijn baan op, zodat hij zich kan wijden aan zijn creatieve kant. Hanna en Loek brengen nu meer tijd samen door, in één ruimte, waardoor er spanningen ontstaan. Ze gaan op zoek naar meer vrijheid en vergelijkingsmateriaal bij anderen. Zo gebeurt het dat Loek weer contact opneemt met zijn ex en dat die op een dag met kind op de stoep staat, omdat ze wordt mishandeld door haar vriend. Luchtige verhalen die lezen als een filmscript, een gevoel dat versterkt wordt door de ‘plaats van handeling’ illustraties van Olivia Ettema. De korte teksten lezen vlot weg. Ze zijn afzonderlijk te lezen, maar vormen samen een herkenbaar, intens verhaal.

À propos de Franca Treur

CC BY 3.0 - Image by Filip Naudts

Franca Treur (née en 1979) est une écrivaine et une pigiste pour le NRC Handelsblad et nrc.next hollandaise.

Biographie

Enfance et éducation

Franca Treur grandi dans une famille d'agriculteur de l'Église réformée à Meliskerke (Zélande). Après des études secondaires au Calvijn College, elle étudie ensuite la psychologie à l'Université de Leyde. Plus tard, elle passe d'une formation en néerlandais à une formation en critique littéraire. À Leyde, elle devient un membre de la nouvelle association des étudiants Panoplia. Selon une entrevue à un journal au cours de ses études, elle découvre des similitudes entre les récits du Proche-Orient ancien et ceux de la Bible, ce qui l'a convaincue que ces histoires ont été purement inventées pour consoler les êtres humains. En outre, elle n'avait jamais réellement senti l'existence de Die…En lire plus sur Wikipedia