Livre
Néerlandais

Kinderen van de liefde : roman

Marilyn French (auteur)

Kinderen van de liefde : roman

Een middelbare vrouw kijkt met groot inlevingsvermogen, maar ook afstand terug op haar leven als adolescent en jong volwassene in de Verenigde Staten in de jaren '60 en '70.
Titre
Kinderen van de liefde : roman
Auteur
Marilyn French
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The love children
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2005
399 p.
ISBN
90-290-7705-0

Commentaires

Vrouwen emanciperen via boeken, dat is wat Marilyn French al heel haar leven tracht te verwezenlijken. In 1977 leverde ze een van de klassiekers uit de vrouwenbibliotheek af: The women's room. In de jaren erop pende ze een arsenaal aan romans en literaire beschouwingen bij elkaar die haar kruistocht verder kracht bijzetten en die haar bovendien wereldwijd bekend maakten. Kinderen van de liefde is een boek zonder veel literaire spielerei en pretentie geschreven en vertelt vanuit de ik-persoon het levensverhaal van Jess. Jess groeit op in Boston en in haar gezinssituatie loopt het mis. De vader speelt hier geen fraaie rol, maar French laat het oordeel wel aan de lezer over. Jess geniet tijdens haar jeugd volop van de vrijheid die de jaren '60 haar bieden. Ze wordt politiek en lichamelijk bewust: de oorlog in Vietnam, de eerste seksuele ervaringen... Al snel laat ze haar studies voor wat ze zijn om zich in een commune te vestigen. Als ze daar na een drietal jaar vertrekt, b…Lire la suite
Jess (1953) blikt met groot inlevingsvermogen én afstand terug op haar jeugd in de Verenigde Staten. Puberteit, adolescentie en vroege volwassenheid staan centraal in deze flashback; het volwassen leven krijgt minimale aandacht. Het is een jeugdtijd in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw, de tijd van "make love, not war" en het protest tegen de oorlog in Vietnam. De schrijfster benadrukt in deze ontwikkelingsroman de maakbaarheid van geluk, hoewel ze ook oog heeft voor tragedies en de impact van oorlog en discriminatie. Behalve voor de protestbeweging heeft de auteur ook aandacht voor het communeleven en de ecologische beweging. Een wat eenzijdig, te optimistisch tijdsbeeld is het resultaat. French (1929) werd eerder populair door romans als "Het bloedend hart", "Ruimte voor vrouwen"en "Haar moeders dochter". Zij schreef ook verhalen, novelles en essays. Opvallende omslag met "Sunnyside" van Roos Campman. Paperback, kleine druk.

À propos de Marilyn French

Marilyn French est une écrivaine et militante féministe américaine, née le 21 novembre 1929 à Brooklyn (New York). Elle a succombé à une crise cardiaque le 2 mai 2009, dans un hôpital de Manhattan.

Œuvre

Fiction :

  • The Women's Room, 1977 (Toilettes pour femmes, Laffont, 1978)
  • The Bleeding Heart, 1980 (Les Bons Sentiments, Acropole)
  • Her Mother's Daughter, 1987
  • Our Father, 1994
  • My Summer With George, 1996
  • In The Name of Friendship, 2006
  • The Love Children, 2009

Non-fiction :

  • The Book As World: James Joyce's Ulysses, 1976
  • Shakespeare's Division of Experience, 1981
  • Beyond Power : On Women, Men and Morals, …En lire plus sur Wikipedia