Livre
Néerlandais
Gelegenheidsgedichten voor moeilijke en gemakkelijke momenten.
Titre
Vers gezocht
Auteur
Stijn De Paepe 1979-2022
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2022
229 p.
ISBN
9789401485791 (hardback)

Commentaires

De mooiste dagverzen van Stijn De Paepe

Goede dagverzen overstijgen de actualiteit, toont een bundeling van de mooiste gedichten die Stijn De Paepe voor deze krant schreef.

De krant van gisteren bevat het nieuws van gisteren en is daarom alleen nog goed om de patatten op te schillen, denken we vaak. Alleen stonden er in die krant van gisteren zo'n 1.500 dagverzen van de op 22 februari 2022 overleden Stijn De Paepe die het misschien wel waard waren om bewaard te blijven, maar desondanks bij het oud papier zijn beland. Om dit recht te zetten maakte Said Bataray, een van de beste vrienden van De Paepe, een selectie uit die dagverzen om ze in boekvorm tegen de tijd te beschermen.

We lezen over de eeuwige malaise in de politiek, over Conner Rousseau en zijn Nieuwpoortse caissière Debora, over de rage van het padellen, over het gemak waarmee we iemand als woke in de hoek zetten, over corona en Marc Van Ranst die moest onderduiken in een safehouse omdat hij bedreigd werd door de aanhangers van Jürgen Conings. En ook wel over de wereld buiten ons eigen kleine landje, wanneer De Paepe bijvoorbeeld inzoomt op het Israëlisch-Palestijnse c…Lire la suite

Geboorte, huwelijk, afscheid, dood, pensioen, jubileum en troost: allemaal momenten waar we in ons leven mee te maken hebben en die vragen om een tekst. Een gedichtje is dan fijn. Deze bundel biedt veel poëzie. Niet voor elk wat wils, wel voor sommigen. Een toegankelijke, gemakkelijk opzoekbare bundel. Niet voor iedereen even origineel, maar het is moeilijk daar een sluitend oordeel over te geven. Een paar objectieve kanttekeningen: in het hoofdstukje 'communie' herken je geen communie; liefde en huwelijk is beperkt tot man en vrouw; ook overlijden er slechts echtparen. Maar pensioen is een nieuw onderwerp: 'Genoeg gewerkt, genoeg gezwoegd, genoeg gezweet, genoeg geploegd'. Over troost: 'kruip in een hoekje van de tijd', dat raakt. Het rijm in elk gedicht benadrukt het onnatuurlijke. In ieder geval is het een bundel om bij de hand te hebben. Misschien zit er iets bij waar je wat aan hebt. De auteur is sinds september 2016 huisdichter, 'moderne Rederijker' van De Morgen.