Sinds mei 2016 is er een zadenbib in Jette. Dit is een initiatief van de gemeente en een samenwerking tussen de Nederlandstalige- en Franstalige bibliotheek. De gemeente wil op die manier burgers aansporen om zelf hun bloemen, fruit en groenten te kweken en zo voor meer biodiversiteit in Jette te zorgen.

Zadenbib - Grainothèque

1. Wat is een zadenbib?

De zadenbib van Jette is een Brusselse zadenbibliotheek. Het principe daarvan is eenvoudig. In de Brusselse zadenbibliotheken kan je gratis zaden lenen (kruiden, groenten, bloemen, Brusselse lokale planten) en je geoogste zaden terugschenken.
Brusselse zadenbibliotheken delen plantenzaden en kennis met Brusselaars, tuinders, liefhebbers en iedereen met een hart voor de natuur.

2. Hoe werkt de zadenbibliotheek?

1. Haal je zaden bij een Brusselse zadenbibliotheek.
  2. Zaai de zaden uit in je tuin, of in potten op je terras.
  3. Wanneer de bloeiperiode voorbij is, oogst je de zaden.
  4. Breng de geoogste zaden terug naar een Brusselse zadenbibliotheek.

3.  Vrijwilligers

Vrijwilligers kregen een opleiding hoe ze zaden moeten schoonmaken, verpakken en etiketteren. Zij zijn verantwoordelijk voor het algemene onderhoud van de zadenbib.

Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Neem dan contact op met Gerina of Saskia via 02 427 76 07 of bibliotheek@jette.irisnet.be voor meer informatie.

4. Zaden

Hou er wel rekening mee dat we enkel werken met biologische zaden en zaden van eigen kweek. En dit om F1 hybride zaden, genetische gemodificeerde zaden (GM zaden) en zaden die behandeld zijn met pesticiden te vermijden.

5. Lenen van zaden

Je kiest de zakjes zaad. Je mag per keer maximum 3 zakjes meenemen en 1 per soort. Je hoeft dit niet (meer) te registreren in mijntuin.org.

6.  Oogsten en terugbrengen

Zaden op overschot? Of heb je oogst van je geleende zaden? Deze kan je binnenbrengen in de Jetse zadenbib. Een team vrijwilligers zal ze in zakjes doen en voorzien van een etiket.

We vragen aan degene die zaden meegenomen heeft om zelf ook zaden te oogsten en naar de bibliotheek te brengen. Maar als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat je een (klein) terras hebt, dan is dat niet erg. De zaden mogen van een andere plant zijn dan die je hebt meegenomen.

Praktisch: vraag aan de infobalie van de volwassenenafdeling om een fiche en een envelop of je kan de zadenfiche ook hier downloaden. Op de fiche vul je een aantal kenmerken in over de plant. Samen met de zaden, doe je deze fiche in een gesloten envelop en geef je dit af aan de infobalie.

7.  Andere zadenbibliotheken

In Brussel zijn er vijf zadenbibliotheken actief in de Nederlandstalige bibliotheken van AnderlechtEtterbeekJetteSint-Agatha-Berchem en Ukkel.

----------------------------------------

Artikel van BRUZZ.be: "Jette krijgt zadenbibliotheek"

Lees hier online het artikel (in PDF) dat op 20/05/2016 verscheen op BRUZZ.be, over het ontstaan van de zadenbibliotheek in de Nederlandstalige Bibliotheek van Jette.

----------------------------------------

Definitie van het woord "Zadenbibliotheek"

Zadenbibliotheek (de ~ (v.)) | meervoud zadenbibliotheken) een instelling die zaden aan het publiek uitleent. De collectie bestaat uit natuurlijke en biologische zaden (niet uit F1 hybride zaden, genetisch gemodificeerde zaden (GM zaden) en zaden die behandeld zijn met pesticiden). Deze collectie wordt in stand gehouden door particulieren. Zij schenken een deel van de oogst van het geleende goed terug of doneren andere door hen geoogste zaden. <Fr. grainothèque <Lat, bibliotheca seminum.

Definitie volgens Van Dale:

Zaden zaad (het; o; meervoud: zaden) | plantenvoortbrengsel, waaruit een plant van dezelfde soort kan groeien: op zwart zaad zitten zonder geld zitten | lichaamsvocht waarmee een man nakomelingen verwekt; = sperma.”

Bibliotheek bi·bli·o·theek (de; v; meervoud: bibliotheken) | boekenverzameling | instelling die boeken uitleent: de openbare bibliotheek.”