De standaardisering van de gebruikte plantensoorten vormt een ernstige bedreiging voor onze biodiversiteit. Daarom heeft de gemeente Jette het initiatief genomen om een zadenbib te beginnen. De Jetse zadenbib werd ondergebracht in de Nederlandstalige bibliotheek en is een samenwerking met de Franstalige bibliotheek.

 

Zadenbib - Grainothèque

1. Wat is een zadenbib?

Het principe is eenvoudig.
In de Brusselse zadenbibliotheken kun je gratis zaden ontlenen (kruiden, groenten, bloemen, Brusselse lokale planten) en je geoogste zaden terugschenken.
Brusselse zadenbibliotheken delen plantenzaden en kennis met Brusselaars, tuinders, liefhebbers en iedereen met een hart voor de natuur.

2. Hoe werkt de zadenbibliotheek?

  1. Haal je zaden bij een Brusselse zadenbibliotheek.
  2. Zaai de zaden uit in je tuin, of in potten op je terras.
  3. Wanneer de bloeiperiode voorbij is, oogst je de zaden.
  4. Breng de geoogste zaden terug naar een Brusselse zadenbibliotheek.

3.  Vrijwilligers

Vrijwilligers kregen een opleiding hoe ze zaden moeten schoonmaken, verpakken en etiketteren. Zij zijn verantwoordelijk voor het algemene onderhoud van de zadenbib. 

Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Neem dan contact op met Gerina of Saskia via 02 427 76 07 of bibliotheek@jette.irisnet.be voor meer informatie. 

4. Zaden

Hou er wel rekening mee dat we enkel werken met biologische zaden en zaden van eigen kweek. En dit om hybride zaden (F1) en zaden die behandeld zijn met pesticiden te vermijden.

5. Lenen van zaden

Je kiest de zakjes zaad. Je mag per keer maximum 3 zakjes meenemen en 1 per soort. Je hoeft dit niet (meer) te registreren in mijntuin.org.

6.  Oogsten en terugbrengen

Zaden op overschot? of de oogst van uw ontleende zaden? Deze kan u binnenbrengen in de Jetse zadenbib. Een team vrijwilligers zal ze verpakken in zakjes. Zo blijft de collectie in de bib op peil.

We vragen aan degene die zaden meegenomen heeft om zelf ook zaden te oogsten en naar de bibliotheek te brengen. Maar als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat je een (klein) terras hebt, dan is dat niet erg. De zaden mogen van een andere plant zijn dan die je hebt meegenomen. 

Praktisch: vraag aan de infobalie van de volwassenenafdeling om een fiche en een envelop of je kan de zadenfiche ook hier downloaden. Op de fiche vul je een aantal kenmerken in over de plant. Samen met de zaden, doe je deze fiche in een gesloten envelop en geef je dit af aan de infobalie.

7.  Andere zadenbibliotheken

In Brussel zijn er vijf zadenbibliotheken actief in de openbare bibliotheken van AnderlechtEtterbeekJetteSint-Agatha-Berchem en Ukkel.